Kræftbehandling

Akupunktur som et værdifuldt supplement i kræftforløb

Kræftbehandling er ofte en kompleks og langvarig proces, der kan indebære kirurgi, kemoterapi, immunterapi, strålebehandling og andre målrettede behandlinger. Disse behandlingere er livsnødvendige, men de kan også medføre en række bivirkninger og psykiske belastninger. I den forbindelse vælger mange kræftramte at supplere deres behandling med komplementære metoder – herunder akupunktur. Akupunktur har i stigende grad fundet anerkendelse som et værdifuldt og evidensbaseret supplement til konventionel kræftbehandling.Det er vigtigt at understrege, at akupunktur aldrig bør erstatte konventionel kræftbehandling. Når akupunktur anvendes integreret og med respekt for det samlede behandlingsforløb, kan akupunktur bygge bro mellem det biomedicinske og det holistiske syn på sundhed og sygdom.
Mange kræftramte udtrykker, at det giver dem en følelse af deltagelse i egen behandling, når de får akupunktur. De får bedre kontrol over symptomer og en holistisk tilgang til krop og sind. Det kan skabe et rum for ro, refleksion, selvomsorg og skabe et mentalt overskud.

Akupunktur i kræftbehandling – hvad siger forskningen?

Akupunkturhuset - om kræftbehandling<br />

Akupunktur har i en række studier især vist sig virksom ved lindring af bivirkninger ved kræftbehandling:

Kvalme og opkast: Flere studier har vist, at akupunktur kan reducere kvalme og opkast forårsaget af kemoterapi

Træthed: Kræftrelateret træthed er en af de mest invaliderende symptomer for kræftramte. Akupunktur har i kontrollerede forsøg vist signifikant effekt på at reducere denne træthed og derved forbedre energiniveauet

Smerter: Akupunktur kan reducere både akutte og kroniske smerter og er således et vigtigt supplement til den smertestillende medicinske behandling, den kræftramte tilbydes.

Hedeture og nattesved: Særligt hos brystkræftramte kvinder i antihormonbehandling ses en positiv effekt af akupunktur på de vasomotoriske symptomer

Mundtørhed: Hos mennesker med kræft i hoved og hals, kan akupunktur stimulere spytsekretionen og derved bedre livskvaliteten.

Søvn:Akupunktur har vist sig at kunne bidrage til bedre søvnkvalitet og reducere stress og uro hos kræftramte.

Immunmodulerende og antiinflammatoriske effekter: Nogle studier tyder på, at akupunktur kan påvirke immunrespons og reducere inflammatoriske markører, hvilket potentielt kan understøtte kroppens modstandskraft under kræftforløbet. Dette område kræver dog fortsat mere forskning.